Nézd csak, hogy mi történik a képernyőn!

Krisztina Andrási | 2023.06.01.
Nézd csak, hogy mi történik a képernyőn!

Ebben a kutatásban azt vizsgáltuk, vajon a gyerekek másként vélekednek-e az előre felvett videók, illetve az élő, ugyanakkor videó-chat-en keresztül megtapasztalt eseményekről. A vizsgálatban 18 hónapos babák láttak egyszerű eseményeket, amelyek során egy felnőtt két doboz valamelyikébe elrejtett egy-egy tárgyat (például egy csillagot vagy egy vonatot). Ezt a gyerekek vagy élőben látják, vagy előre elkészített videókon, vagy video-chat formájában. Egy-egy eseményt követően a gyermekek megkapták a videón látott dobozokat, s rögzítettük, hogy melyikben keresik az imént elrejtett tárgyakat. Ezen keresztül feltárható, vajon mit gondolnak a látott események megbízhatóságáról. Például, amennyiben úgy gondolják, a videón látottak a valósággal kapcsolatban is információt szolgáltatnak, valószínűbb, hogy abban a dobozban keresnek majd először, amelybe a tárgyat rejtették.

Eredményeit azt mutatják, hogy a 18 hónapos babák különbséget tesznek az előre felvett videók és az interaktív, video-chat-en keresztül történő események között. Nagyobb arányban keresnek abban a dobozban, ahova a tárgyat rejtették, amikor ezt video-chat-en látták (78%), a videóhoz viszonyítva (44%).

Maradtak azonban még nyitott kérdéseink: Mit gondolhatnak a kisgyermekek a video-chat és a valóság viszonyáról, akkor, amikor egy animált karakter rejti el a tárgyat? A gyerekek úgy gondolták, hogy a video-chat esemény a valósághoz képest releváns információt szolgáltatott, mert a szüleik köszöntek a felnőttnek a felnőttnek, aki megjelent benne? További kutatásokra van tehát szükség ahhoz, hogy jobban megértsük, pontosan mit gondolnak a gyerekek a video-chat és a valóság viszonyáról.