GY.I.K.

 

 

Regisztráltam a honlapon, mi történik ezután?

A regisztráció során munkatársunk felveszi gyermekét adatbázisunkba. Gyermeke adatait egy biztonságos, jelszóval védett adatbázisban tároljuk, melyhez csak a kísérletet vezető kutatók és a behívást végző asszisztensek férhetnek hozzá. Minden kutatásunkat speciális életkori övezetben folytatjuk, amikor indul kutatásunk gyermeke korosztályában, telefonon fogjuk keresni Önt. A telefonos egyeztetés során igyekszünk megtalálni a család számára legmegfelelõbb idõpontot a látogatásra. A részvétel természetesen minden kutatásunk esetében önkéntes és az időpont bármikor módosítható vagy lemondható. Az adatokat maximum 3 évig, de legkésőbb a gyermek 5 éves koráig tároljuk. Adatkezelési tájékoztatónk itt olvasható.


Milyen biztonsági intézkedéseket hozott meg a labor a COVID-19 kapcsán?

A COVID-19 kapcsán laborunk biztonsági óvintézkedéseket hozott meg, mint a felületek és játékok fokozottabb fertőtlenítése, a szobák folyamatos utcai szellőzésének biztosítása, stb.

A vizsgálatok alatt kísérletvezetőink végig arcmaszkot viselnek, amely kötelező a gyermekek kísérőinek számára is.

Amikor munkatársaink megkeresik Önöket, hogy időpontot egyeztessenek egy kutatásunkban való részvételhez, részletesen tájékoztatjuk Önöket intézkedéseinkről. További, ezzel kapcsolatosan felmerülő kérdéseikkel forduljanak kollégáinkhoz bizalommal a babalabor@ppk.elte.hu címen.


Mit hozzunk magunkkal a babalaborba?

Nem szükséges semmiféle hivatalos iratot hozni, illetve a kutatásban való részvételnek nincsen költsége.


Jöhet-e testvér is?

Természetesen igen, őket is számos játék várja játszószobánkban! Mind a kis- és nagytestvéreket, családtagokat szeretettel látjuk! A behíváskor kérjük jelezzék, ha testvér is jönne, így tudunk egyeztetni asszisztenseinkkel, akik a kísérő testvérekre oda tudnak figyelni a kutatás időtartama alatt.


Tisztába tehetem, megszoptathatom kisbabámat a babalaborban?

Természetesen igen, igyekszünk a babák napirendjéhez, igényeihez igazodni! Igény szerint külön szobát is tudunk biztosítani.


Van-e bármilyen kockázata a kutatásoknak?

Nincsen, kutatásaink teljesen biztonságosak, leginkább egy játszóházi élményhez hasonlítanak. Vizsgálataink a babák számára szórakoztató, játékos helyzetben történnek. Ön mindvégig gyermeke mellett maradhat, a legtöbb kísérlet során a babák édesanyjuk ölében ülve követhetik végig az eseményeket. Természetesen a szülő kérésére bármikor megszakíthatóak a kísérletek, illetve ha a babánál arra utaló jelet látunk, hogy nem érzi jól magát, a vizsgálatot abbahagyjuk.


Hogyan értesülhetek egy-egy vizsgálat eredményéről?

Egy-egy babavizsgálat lezárulása általában hosszú folyamat: a vizsgálatok után még a kutatókat az adatok feldolgozása és a statisztikai számítások várják. Amíg az adatfeldolgozás folyik, a vizsgálatokat megörökítő felvételeket a Pszichológiai Intézetben elzárva őrizzük. Az eredményeket tudományos előadások, tanulmányok, illetve tananyagok formájában adjuk közre, és elérhetővé tesszük többek között, itt, a honlapunkon is, továbbá a beszámolót e-mailben is elküldjük a résztvevő családoknak. Gyermeke adatait bizalmasan kezeljük, ezekben a tanulmányokban az eredményeket kizárólag összesítve elemezzük, gyermeke külön, név szerint nem lesz megemlítve, és semmiféleképpen sem lesz beazonosítható.


Mit tegyek, ha nem szeretnék több kutatásban részt venni?

A kutatásokban való részvétel mindig önkéntes. Ha nem szeretné, hogy többet felkeressük kutatásainkkal kapcsolatban, az babalabor@ppk.elte.hu e-mail címen kérheti, hogy regisztrációját töröljük.