Hogyan zajlik az online kutatás?

 

Beleegyezés
A vizsgálatot megelőzően egy online elérhető űrlap kitöltésén keresztül kérjük a gondviselő beleegyezését a gyermek kutatásban való részvételébe.

 

Csatlakozás
Online vizsgálataink esetén a kutatást vezető kollégák a részvételt megelőző napon megosztják Önökkel azt a linket, amelyen keresztül a megbeszélt időpontban csatlakozni tudnak a kutatáshoz. Kutatásainkhoz főként a Zoom nevű alkalmazást használjuk, és a részvételhez webkamerára, mikrofonra, illetve internetkapcsolatra van szükség. A kutatásokhoz többféle eszközről is lehet csatlakozni (pl. telefon, tablet), ezt a szervezés során lehetséges egyeztetni a kollégákkal.

 

Kapcsolatfelvétel
Az online találkozó legelső szakaszában egy rövid tájékoztatást követően szóbeli beleegyezést kérünk a résztvevőktől. Az ezt követő 1-2 perces szakaszban pedig a szükséges technikai beállítások tisztázása zajlik (kép-, hang-ellenőrzés, stb).

 

Kutatás
A vizsgálat általában rövid bemelegítéssel kezdődik, hogy a gyermekek megbarátkozzanak a kísérletvezetővel, illetve az online környezettel. Ezt követi egy jellemzően 10-20 perces rész, amely során képeket, videókat mutatunk be a gyermekeknek, s az erre adott reakcióikat rögzítjük (például, kérdéseket teszünk fel nekik, vagy kérjük, hogy mutassanak valamire a képernyőn). 

 

Zárás
A kutatás végeztével a kutatásvezető mesél a kutatás céljáról, az eddigi eredményekről, tapasztalatokról, illetve válaszol az esetlegesen felmerülő kérdésekre.

 

 

 

 

 

 

 

Ikonok forrása: Ikons8